P239 Gouden Boekje Het Meisje Met De Gouden Jurk


Gouden Boekje Het Meisje Met De Gouden Jurk

NIEUWE LUXE UITGAVE  Dit is Niesje. Ze heeft haar mooiste kleren aan. En Niesjes moeder heeft haar haar wel uren gekamd en de buurvrouw heeft er een prachtig gouden kroontje op gezet. Maar waarom ziet ze er zo prachtig uit?

De schutters zijn erg opgewonden. Ze gaan geschilderd worden door de beste en beroemdste schilder van het land: Rembrandt. Maar hoe krijgt Rembrandt al die schutters op dat doek? En welke schutter moet vooraan? De dapperste? Of de slimste? De grappigste misschien? Niesje kijkt mee met Rembrandt en denkt: wie er ook vooraan op het schilderij komt te zijn, ik zal het in elk geval niet zijn.

Niesje is niet alleen. Er lopen allemaal schutters om haar heen. Die zijn ook al zo mooi gekleed. En wat zijn ze onrustig. ‘Zit mijn kraag mooi?’, ‘Zit mijn haar goed?’ en ‘Zit mijn hoed recht?’ vragen ze opgewonden aan elkaar. Ze lopen zo druk heen en weer dat je Niesje bijna niet meer kunt zien. Maar waarom zijn ze zo druk?

Zowel Jan Paul Schutten als Martijn van der Linden pleegden voor Niesje en de Nachtwacht gedegen onderzoek naar De Nachtwacht en naar het leven en de schilderkunst in de 17e eeuw.

Dit betaalt zich uit in een Gouden Boekje dat vol zit met weetjes over het beroemdste schuttersstuk ter wereld en knipoogjes naar verschillende beroemde schilderijen uit Rembrandts tijd.

Een unieke reconstructie van de totstandkoming van Rembrandts meesterwerk, maar bovenal: een Gouden Boekje om niet te missen!

Auteur: Jan Paul Schutten